prev -index- next computer info - Luc's datakolom

Computermoe? Iets anders gaan doen?

Wat moet je in hemelsnaam gaan doen, wanneer de computers je neus uitkomen, je niks meer kunt verdienen met talenten waarvoor je een paar jaar geleden zo maar een ton salaris en een vette auto kreeg of het bedrijf waar je werkt er het bijltje bij neer gooit. Er zijn heel wat oude relaties na zo'n tien jaar computergedoe die me dat over een glaasje bier of een wat zuiniger kopje koffie vragen. Waar valt nog wat te doen en waar is er nog een redelijk bestaan in op te bouwen?

Jarenlang was er een soort dans waar te nemen, waarbij je mensen zag groeien van computerwinkelier naar account manager of produkt manager bij een distributiebedrijf, en omgekeerd de waaghalzen die het toch weer met een eigen dealerschap wilden gaan proberen. Vroeger ging dat allemaal heel soepel, de bank financierde de wildste plannen en de mobiliteit in de branche was dan ook groot. Iedereen kon wel wat bedenken, als er maar het woord informatica in het businessplan stond. Dat de banken niet alleen de goede, maar ook de slechte clubs financierden en dan liefst ook nog een beursgang forceerden, wordt nu even onder het tapijt geveegd. Volgens mij zijn het de banken en dergelijke regelaars, die aan grootscheepse concurrentievervalsing hebben bijgedragen, aandeelhouders van nu in elkaar gestorte bedrijven zouden de grootbanken zoals de ABN en hun hulpjes als accountants en emissie-artiesten maar eens voor de rechter moeten slepen. Vooral omdat de banken nu de situatie alleen maar verergeren door de kredietruimte voor de nog overlevende bedrijven te beperken; het weghalen van de paraplu wanneer het gaat regenen.

Maar genoeg over hoe slecht het gaat in de branche, dat kunt u zowat iedere dag in de kranten lezen, er is haast geen bedrijf waar het goed gaat. Laten we het positief bekijken, waar is het gras nog groener? Wat zijn de alternatieven voor wie wat anders wil, wat is de spijtoptie voor de teleurgestelde hardware- en softwareniers? Het hangt er een beetje vanaf in hoeverre er nog een gouden handdruk of afvloeiingsregeling in zit, anders wordt het al gauw een uitkering en dat is geen vetpot. Maar wat is er tegen vissen of joggen, en het Vondelpark is 's zondags hardstikke gezellig. Afgaande op wat je zo hoort verdwijnen er mensen naar de modebranche, gaan in het antiek, beginnen restaurants, worden Reiki-therapeut of beginnen een grafisch bedrijfje. De volhouders zagen nog even een kansje in de tweedehands computer- markt of begonnen te brokeren, maar dat gat in de markt slibte ook snel dicht. Een populaire weg is om de door reisjes naar Taiwan of Hong-Kong opgedane handelscontacten te benutten om Aziatische kunst, boeddha's, elektrische apparaatjes of CD-spelers te gaan importeren. Dan hebben die leuke Chinese of Japanse visitekaartjes tenminste nog wat nut.

Verder schijnen een aantal programmeurs te ontdekken dat jarenlang met hun handjes werken hen toch wat meer gegeven heeft dan een zwakke rug. Doordat hun energie via de vingers naar de computer vloeide is hun vermogen om met die vingers ook dingen zoals massage te doen toegenomen. Je herkent dat soort therapeuten aan hun wat overdreven hardware en de te nette facturen en brieven, die ze hun cliënten sturen, DTP blijft je bij, ook in de alternatieve hoek.

Wie tevreden is met een karig bestaan, er voor wil werken en niet vies is om aan te pakken zijn er natuurlijk genoeg alternatieven. De `grote geld'-wolven willen echter meer, en speuren naar branches waar de zakken nog eenvoudig gevuld kunnen worden. Toen het nog maar een beetje slecht ging in de computers en software, en iedereen dacht dat meer marketing, meer PR en meer reclame zou helpen, was er een vluchtweg naar de promotie-branches. Dat ging even goed, maar nu zitten ook de reclamebureau's voor computerklanten met de stroppen. Degenen die hun vak verstaan en creatief kunnen denken kunnen ook reclame maken voor Indiaanse Oorkaarsen, Brain-machines en Madonna-onderbroeken of Skatebike's. Wie echter dacht dat er eindeloos vraag zou blijven naar dealer-nieuwsbrieven en leuterkoek over weer nieuwe portables komt bedrogen uit (dit is, voor de kenners, een duidelijke projectie, maar dat geldt voor deze hele kolom).

Hele hordes mensen hollen ook onmiddelijk achter de zogenaamde nieuwtjes aan, in de hoop dat daar nog wat te regelen valt. Nadat ik vorig jaar een boek had geschreven over Virtual Reality (en toen liep ik dus zelf achter een trend in California aan) stond de telefoon niet stil van de `regelneven', die hier wel even mee zouden gaan scoren.

Begrijpt u de boodschap? Als er echt iets was, waar nog muziek in zat, dan bent u zelden de eerste die daar achter komt. Ik heb het nog niet gevonden, of wel, maar dat kunt u alleen uitvinden wanneer u me deze vakantie achterna reist naar Tibet en Nepal. Tot op de IT of Efficiency Beurs, daar treffen de voorheen snelle jongens uit het vak elkaar weer.

Luc Sala


prev -index- next
941207-rs