prev-index-next egosoft-boeddha's

Boeddha's

Wat kun je nu echt aan ontwikkelingshulp doen, wanneer je wordt geconfronteerd met de toch wel schrijnende situatie, die je in landen als Nepal en India tegenkomt. Het antwoord is dat je probeert te doen wat je kunt voor de mensen, waar je mee te maken hebt. De Egosoft oplossing is om produkten uit die landen te kopen en te verkopen tegen een redelijke prijs.

Ontwikkelingshulp op basis van gelijkheid

Er is schrijnende armoede in Azië, maar los je dat nu op door meer geld te geven of meer ontwikkelingswerkers te sturen? Op mijn trip werd me geregeld gevraagd of ik niet wilde bijdragen in dit of dat project. Bij navragen draaide het er dan meestal om, dat met dat geld weer iemand een paar maanden extra `ontwikkelingswerk' kon doen. Allemaal prima, maar helpt dat nu ook echt, het image van `de nieuwe heren' is bij de mensen daar vaak niet zo goed, men ziet het als een paternalistische bemoeizucht. Maar ja, zonder ontwikkelingswerkers ook geen ontwikkelingsgeld, dus laat men het maar.

Er is een andere manier om de mensen daar te helpen, namelijk door gewoon zaken met ze te doen. Daar is niets paternalistisch aan, kopen wat ze kunnen maken tegen de prijs in harde valuta waarvoor ze dat willen doen, zakelijk en fair. Ze kunnen vaak van alles produceren, willen ook graag werken, maar van verkoop en marketing hebben ze geen idee. Het is leuk om mensen te leren houtsnijden of textiel te schilderen, maar als er geen markt is voor hun werk, schiet je nog niets op. Voor een dagloon van iets van één gulden kan men heel leuke dingen maken, maar als er niemand is die het afneemt, komt zelfs die gulden niet boven water.

Eén manier om te helpen is dus om produkten uit bijvoorbeeld Nepal hier te verkopen (of te kopen). Maar toen ik eens ging kijken wat er hier voor bijvoorbeeld Boeddha's gevraagd werd, schrok ik wel even. Van de 1000 gulden die hier voor een boeddha van zo'n 40 cm hoog betaald moet worden, gaat niet meer dan 20% naar Nepal, de rest zit in het distributiekanaal en de BTW. Iedereen mag verdienen, maar op die manier blijven dit soort produkten wel tamelijk exclusief, ze zijn gewoon te duur om als cadeautje gegeven te worden. Nu willen we de hele wereld niet in één keer hervormen, maar we hebben ondertussen een paar ladingen uit Nepal laten komen en dat werkt goed. We bestellen spullen met een heel hoge `arbeidsinhoud', geen industriegoed maar bijvoorbeeld boeddha's die erg fijn zijn afgewerkt of Thanga's waarvoor nauwelijks import-materiaal gebruikt wordt. We hebben de fabriekjes daar bezichtigd, het gaat meestal om vrouwen die daar werk vinden. Zelfs voor wat wij een hongerloon zouden vinden werkt men daar graag, en het is relatief ook weer genoeg om de familie in de nog armere dorpen bij te staan.

Nu blijft het de vraag of de produkten die we daar vandaan halen, ook aanslaan. Aan de prijs zal het niet echt liggen, want we kunnen met een lage marge werken door directe import; onze Boeddha's zijn zo'n 50 tot 60% goedkoper dan wat men normaal vraagt. De kwaliteit blijkt een beetje uit de geplaatste foto's, maar is in ieder geval het beste wat we konden vinden in Katmandu en Patan.

Collectie

Voor de grote groep geïnteresseerden in Oosterse Mystiek heeft Egosoft op deze manier dan ook een collectie Nepalese en Tibetaanse objecten, zoals bronzen en koperen Boeddha's, Tara's en andere beelden. Ook bieden we originele en zeer gedetailleerde Thanga's aan en is er een collectie Nepalese sieraden.

Boeddha's

De in brons en koper uitgevoerde Boeddha's, Tara's en andere bekende religieuze Boeddhistische en Hindoeïstische figuren komen uit Nepal en zijn gemaakt met een `verloren vorm' gietproces met een zorgvuldige en handmatige nabewerking en ciselering, zodat ieder exemplaar uniek is.

De kwaliteitsverschillen zitten in de afwerking, de basisvorm in brons of koper kan worden verfraaid door verschillende bewerkingen, waarbij een antieke finish het goed doet. Ook de mate van detaillering - en dat is allemaal handwerk - is bepalend. Door het verzilveren of vergulden van kleinere of grotere onderdelen kan zo'n beeld een extra uitstraling krijgen. Een dergelijk object is een waar kunstwerkje, waar soms weken aan gewerkt is voor een verrassend redelijke prijs.


prev-index-next egosoft-boeddha's