De Amsterdamse (onafhankelijke en commerciële TV-zender met een eigen kanaal) Kleurnet eindigde per 1 september 2011, na jaren (eerst als Myster) een multicultureel programma te hebben verzorgd, zonder enige subsidie, in concurrentie met AT5 en het gesubsidieerde Salto. Manipulatie vanuit de gemeente heeft ervoor gezorgd, dat, zonder beroepsmogelijkheid, de licentie werd ingetrokken, zogenaamd omdat Kleurnet niet multicultureel was, een uitspraak van een zwaar onder druk gezetter commissie (APR) die wordt gelogenstraft door wat uit de archieven blijkt. Sinds 2001 is Kleurnet gestopt, er zijn nog activiteiten geweest tot 2008 via centrum MySTeR, maar met slechts geringe zendtijd via Razo en anderen bij Salto. Het materiaal staat deels op www.mindlift.tv, wat op Youtube (mindlifttv) en de lijst met vele duizenden programma’s is te doorzoeken op www.lucsala.nl/video.htm

 

 

Het project om de duizenden programma's van Kleurnet-Myster materiaal van plm 95-2001 plus wat recenter spul, te digitaliseren (in wmv vorm van 720x576) is nu klaar, en Salto ontwerpen. Er zijn nu zo'n 6500 programma's gevonden en het worden er tegen de 7000 of meer. Op www.lucsala.nl/video.htm staat een lijst, die loopt natuurlijk wat achter, maar je krijgt een idee hoe een berg het is, hoe het gerubriceerd is, en meestal staan de namen van geinterviewden erbij en ook de makers zijn herkenbaar. Even zoeken in die file of hem downloaden en dan met ms-word of zo er doorheen zoeken en graaien.

 

De medewerkers, naast de programmahoofden die je in de programmalijst vindt, zie http://www.lucsala.nl/kleurnet/program.htm ook mensen als Rosita Leeflang, Monique Hoogmoed, Niesco Dubbelboer, Saskia Appel, de ploeg van Africam, de Turkse makers van TTA en FMTV, Chantal de Leeuw, Nicolette Asschermann, Pacho Chittick, Daniel Malkiewicz, Margo Morrison,  Katja Langeveld, Danny Mekic, Jalal, Kai, Erik van de Muijzenberg, Kees Godefrooij, , Roel Krikke, Lampy, en vele vele anderen.

 

Het materiaal, dat op Creative Commons basis (de makers hebben destijds daarvoor een licentie maar dat betekent dat er niet commercieel mee aan de gang gaan) , eventueel is de hele collectie beschikbaarvoor plm 100 euro per stuk. Het materiaal is voor de medewerkers en deelnemers, maar ook voor historisch geintereeerden dus beschikbaar,  niet om er handel mee te drijven (of op youtube of zo te zetten, dat gebeurt al deels), maar om te laten zien, te delen, projecten mee te doen etc. Het is een unieke verzameling, heel multiculti, heel breed en ook internationaal erg leuk vanwege al die interviews.   Het is plm 3000 uur materiaal, plm 7500 programma’s.

contact: Luc Sala

 

 

 

 

English:

The Local television station Kleurnet has stopped operation Sept. 1, 2001, due to government regulations (de facto censoring) but the wealth of video material, 3000 hours of produced, edited and aired programmes, is now partly available via Youtube and via the www.mindlift.tv site and www.lucsala.nl/video.htm. It is also available for commercial use and is one of the largest privately owned and proprietery video archives about spirituality in the world.

 

Multiculturele omroepstichting

Kleurnet blijft dus van de kabel, en de weg via de APR begint uitgeput te raken, zoals ook wel blijkt nu Veronica het via UPC probeert. Dat ondertussen de verkiezingen wel hebben uitgewezen, dat de macht over met name AT5 voor de Amsterdamse politiek vrijwaart voor verandering (vergeleken met bv Rotterdam) is een slecht teken, mediamacht in handen van de overheid bevestigt de status quo en kritiek op de gemeente word monddood gehouden.

 

Historie

Kleurnet was, tot sept 2001, een echt onafhankelijke lokale omroep, en de enige echt multiculturele omroep in ons land! Maar we moesten op basis van een heel vreemde beslissing van de Amsterdamse APR per 3 september 2001 van de buis verdwijnen. We zouden volgens die APR niet gevarieerd en multicultureel zijn, maar dat is absoluut onzin en politiek ingeblazen laster, die de zittende macht blijkbaar goed uitkwam. Want Kleurnet bood juist heel veel multicultureel en deed meer dan welke lokale omroep dan ook met b.v. een eigen zomerschool, en dat alles zonder een cent subsidie. Met geregeld nieuwe aanbieders, nieuwe programma's  en leuke initiatieven zoals eigen trips naar de Kumb Mela in India en Nepal, het MKB programma Direkt-in-zaken, een databank met Volunteer video's uit de hele wereld, veel eigen opnames uit Curacao, Suriname, Turkije,  etc. etc.  Maar we zijn dus uit de lucht. Op 7 maart 2002 heeft Kleurnet de APR nog gevraagd om een deeltijdkanaal op de Amsterdamse kabel, maar dat is afgewezen

Wilt u meer weten over Kleurnet zoals welke programma's, die deels nog beschikbaar zijn voor andere omroepen of voor archiefwerk, zoals onze serie bijvoorbeeld over vrijwilligers, neem contact op 0654987876

We zijn overigens nog wel bezig, tot 2008 in de Kalverstudio en hopelijk via Salto in 2016. Kleurnet was geen eendagsvlieg, we  hebben en hadden een duidelijke visie op de media-ontwikkelingen, we zien onszelf als een van de micro-media van een nieuwe generatie. Maar ook over informatica heeft met name Luc Sala een heel eigen visie.