Columns Luc Sala in de Echo

Van mei 2007 – april 2008

 

Recente columns www.lucsala.nl/columns/echotot5.htm

 

Meer en oudere columns

 

www.lucsala.nl/echotot3.htm

 

www.lucsala.nl/echotot2.htm

 

www.lucsala.nl/echotot.htm

 

april 2008

Digitale dwangbuis

De digitale dwangbuis rukt op, niet alleen de overheid maar ook het bedrijfsleven en vrijwel alle organisaties, verenigingen, clubs, verzekeraars etc. slaan gegevens over je op, doen daar van alles mee en je weet vaak niet wat. Je krijgt bergen spam, vreemde aanbiedingen in de post en op Schiphol loert die marechaussee ook naar dingen waar je alleen maar naar kunt raden. De politiek maakt zich daar zogenaamd bezorgd over, we hebben privacywetgeving, bestandsbeheerders moeten aan allerlei eisen voldoen, maar in de praktijk wordt onze zogenaamde digitale voetafdruk (digital footprint) steeds groter en onnavolgbaar. Met als excuus de veiligheid en het terrorisme wordt alles bewaard, gescand, geanalyseerd. En we helpen zelf druk mee, via onze persoonlijke websites en Hyves, Facebook en andere social networking activiteiten zetten we het zelf online, vaak met allerlei details, foto’s en video’s. Maar beseffen we, dat een uitglijer hier of daar, je naam in een krantenartikel of zelfs maar een wat ongelukkig geformuleerde email je jarenlang, misschien wel eeuwenlang gaat achtervolgen. Die digitale schaduw gaat een probleem worden, die sleep je mee en als je beseft dat de sociale dienst, maar ook een werkgever, je ex, je buurman of een misdadige organisatie dat allemaal te voorschijn kan halen, wat doe je dan. Wie ben je eigenlijk, je eigen zelf of dat wat er op het internet over je staat, pyschologische en praktische identiteitsroof is geen verzinsel meer. Het zelf weghalen is een lapmiddel, al die sites, al die verkeersgegevens, al die emails staan nog ergens, er zijn organisaties die een backup maken van alle websites en zelfs van alle veranderingen. Wegduiken in de vergetelheid, je zonden achter je laten, het kan niet meer en het net wordt steeds enger aangetrokken. Ik weet het niet, misschien moet er maar ieder jubeljaar (50) een virus worden rondgestuurd, dat ons onze digitale zonden vergeeft.

 

 

Wilde Wilders

Fitna is (of was, het is deels al weggehaald van internet) een klunzig filmpje, gejat spul bij elkaar geplakt en echt niet opzienbarend, een lelijke uithaal naar de Islam, maar niet veel meer. Wat ik zo leuk vind is dat er een golf quasi-fitna video’s te vinden is op het internet. Mensen die in dezelfde stijl zelf iets in elkaar knutselden, persiflages, soms kritisch, soms ondersteunend. Een creatieve impuls, via internet kun je zelf omroep spelen en je mening geven, net als Wilders. Een quasi voorlichtingsfilmpje van het “Ministerie van Veiligheid” toonde goed aan hoe propaganda werkt en  hoe je er door heen kunt kijken. Een ander bekritiseerde de Koran, maar sprak alleen over druk en papierkwaliteit. En zo waren er veel fitna-achtige video’s te zien, die door de hele hype ook veel bekijks trokken, Internet blijkt dan een echt forum, dat de laffe Nederlandse providers daar geen ruimte voor bieden is een slecht teken. Ik heb me echt vermaakt, ook omdat humor en persiflage een goed wapen is tegen de toch wel depressieve toon van Wilders filmpje. De bangmakerij en publicitaire defensie van Balkenende en de politiek heeft, dat is wel duidelijk, averechts gewerkt, dat heeft Wilders alleen maar in de kaart gespeeld. De kijkers en surfers begrijpen echt wel wat Wilders wil bereiken, en dat is z’n democratisch recht. Van mij mag ie, vrije meningsuiting is een groot recht, als we maar begrijpen dat ie, in zekere zin uit onmacht, de dingen scheef trekt en de angstkaart trekt. Dat doen Bush, Balkenende en Bos ook, en nog veel erger, want ze gooien er de saus van de rechtvaardigheid over. Ons land is feitelijk in oorlog met Irak en Afghanistan, we zijn echt de vijand van mensen en groeperingen daar, die ons als bezetters en overheersers zien.

 

 

AOW

De ouderen komen in opstand, omdat de AOW langzamerhand een hongerpensioentje is geworden. De uitkeringen (niet alleen de AOW) lopen al jaren achter, volgens de ouderenbonden gaat het om minstens 15%. Als ik kijk naar hoe de vaste kosten, ziekteverzekering, gas, licht, kabel en telefoon de laatste jaren gestegen zijn, is dat een heel lage schatting. Dat ouderen net als iedereen nu het dubbele betalen voor een kopje koffie op de hoek en de euro-nepperij hen hard heeft geraakt zijn we al vergeten. In steden als Amsterdam, waar door de speculaties en manipulaties van de woningcorporaties de huren extra zijn gestegen, is de achterstand nog meer. Alleen van de AOW rondkomen is bijna niet op een fatsoenlijke manier mogelijk. De overheid waarschuwt zorgelijk voor vergrijzing, maar nu blijkt dat men een deel van de AOW afdrachten gewoon voor iets anders gebruikt. Beloftes over een AOW-potje om die vergrijzing te compenseren bleken hol, de ouderen voelen dat de afbraak van de verzorgingsstaat, waar zij aan gewerkt en voor betaald hebben, over hun rug gaat.  Terecht dat ze nu gaan protesteren, want ook oudere mensen hebben wat levensruimte nodig, wat extra om eens uit te gaan, een krant te kopen, te internetten of met de tram te gaan. Door steeds maar verder te knijpen veroordelen we hen tot huisarrest, tot isolement, tot een mensonwaardige oude dag. En omdat blijkt dat ook de pensioenfondsen niet helemaal OK meer zijn, omdat ze ook aan het speculeren sloegen en veel centjes verspeelden, wordt die AOW voor ons allemaal een vangnet. Een redelijke AOW is daarom een erezaak, misschien wel een ereschuld, die wij als samenleving aan elkaar hebben, dus hup, de barricaden op, rollators in de aanslag!

 

Zwarte wethouder

Weer een wethouder naar huis, Amsterdam is toch al zo’n bestuurlijke duiventil. In dit geval vanwege een rel om niks, om het wel of niet wat laten aanpassen in een lesbrief, iets wat de eerste de beste manager dagelijks doet, dat heet kwaliteitscontrole. Maar het gaat natuurlijk bij Hennah Buijne om veel meer, ze functioneerde als wethouder gewoon niet goed, hoor je nu zachtjes fluisteren. En op een plek die vroeger Sociale Zaken heette en nu Werk&Inkomen en ook het belangrijke onderdeel Jeugd zat in haar portefeuille. Eigenlijk had ze de zwaarste job van B&W, maar de minste ervaring als bestuurder, rechter zijn is nog wat anders dan managen. Asscher blijkt wat dat betreft geen groot mensenkenner, de rest van z’n ploeg komt ook niet echt boven het politieke maaiveld uit, of wil ie gewoon geen sterke concurrenten? Dat de burger werkelijk niet meer weet wie er in de raad zit of wie naast Cohen deze stad bestuurt komt vooral door gebrek aan kwaliteit, de politiek laat het maar gebeuren, terwijl de straat weet dat de stad dan wel niet verloedert, maar versteent en ontleukt. Maar Hennah was zwart en - dat mag ik niet hardop zeggen - er moest een allochtoon in B&W en zij was blijkbaar het beste wat de PvdA kon vinden. Het is ook niet makkelijk, Belliot, Sweet en de ervaringen met het bestuur in ZO hebben wel geleerd dat een Surinaamse achtergrond zo z’n nadelen heeft en ik wil best geloven dat het onderwijs in Suriname en het opgroeien in een andere cultuur daar debet aan is. Nu zijn er ondertussen nieuwe generaties opgegroeid die zich wel bewezen hebben, maar durft Asscher nog een keer te gokken? Of komt Leerdam, Aboutaleb of een andere Haagsche vogel terug, maar dan loopt Asscher z’n positie gevaar bij de volgende verkiezingen. Moeilijke keuze, dus welke Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of desnoods Antilliaanse manager/columnist/comedian wordt gauw lid van de regentenpartij en mag het gaan proberen? Voor spek en bonen, voor een beetje kleur in de ploeg, maar je krijgt wel een leuk wachtgeld.

 

 

 

maart 2008

Reisjes

In de column van de burgemeester van een paar weken geleden ging het weer eens over een van z’n reisjes, die keer naar een Connected Urban Development Conferentie in San Francisco. Wat de Amsterdamse hoogmogendheid allemaal maar mag afreizen. Daar steken de snoepreisjes van de Haagse bestuurders naar de Antillen maar mager bij af en misschien gaat Nova ook eens tellen hoeveel delegaties er met Amsterdams gemeentegeld naar Suriname zijn geweest. En het klinkt allemaal zo stoer, we hebben/krijgen een glasvezelnet en zijn dus helemaal hip. Maar dat de gemeente met steun aan dat glasvezelproject vooral UPC een lesje wilde leren (frustratie over de domste deals uit de recente geschiedenis, de burger betaalt nu zeker 30% rente per jaar over wat de kabel ooit opbracht en nu als zand onder IJburg ligt) en er helemaal geen ongelooflijk nieuwe mogelijkheden uit zijn voortgekomen, dat meldt onze Job maar niet. Want de exploitant van dat glasvezelnet, een Italiaanse club die vooral op de centjes uit is, staat helemaal niet open voor nieuwe mogelijkheden. Ze concentreren zich uitsluitend op het aanbieden van snel ADSL, snel internet, maar dat is feitelijk oneerlijke concurrentie met overheidssteun. De EU trapte in de verhaaltjes, maar UPC en KPN konden het ook al en voor het overgrote deel ook over glas en met een capaciteit die ook nog steeds groter wordt. De leuke dingen voor de mensen, aangedragen als motivatie voor het hele project, komen er niet doorheen. Willem de Ridder (Paradiso/Fantasio/Melkweg/Fluxus) en ikzelf (Kleurnet) hebben geprobeerd om met een goed plan een alternatief televisiekanaal via dat glasvezelnet te beginnen. We werden botweg geweigerd, we konden wederverkoper van ADSL-aansluitingen worden, dat is de maximale openheid die dat glasvezelnet biedt. Eigenlijk dezelfde situatie als met het kabelnet, waar door mijn toedoen (de referendumdreiging in 1995) destijds 10% werd gereserveerd voor gemeenschapsdiensten, waarvan nooit ook maar iets is gerealiseerd.

Een ander punt, waar Cohen internationaal furore mee maakt, is de afvalcentrale. Maar zou ie ook vertellen dat we in Amsterdam vrijwel niet aan gescheiden afval doen en dat die centrale voorlopig operationeel een rampding is? Ik begrijp het wel, halve leugentjes om bestwil mogen in de internationale marketing en egoboost business (zou Job geen eurocommissaris willen worden?).

 

Stagiaire

Toen ik ging werken, nu zo’n dertig jaar geleden, was het fenomeen van onderbetaalde stagiaires iets waar alleen de oudere generatie weet van had. In de crisistijd, ja toen moesten mensen als stagiaire onbetaald proberen zich een baan te verwerven, maar dat was toen (70-er jaren) toch achterhaald. Ondertussen zijn we een paar recessies verder, staan op de rand van een hele zware dip in de economie, bedreigt de arrogantie van de bankwereld en de sub-prime crisis de huizenmarkt en kom je overal stagiaires tegen. Meer dan ooit, maar volgens het Nationale Stageonderzoek van Stageplaza, waarvoor ruim zevenhonderd bedrijven een online enquête invulden, worden stagiairs tijdens hun stage niet goed begeleid door hun school. Bedrijven zijn ontevreden over deze gebrekkige begeleiding en geven de onderwijsinstellingen een vijf als rapportcijfer. Maar laten we eerlijk zijn, te vaak worden stagiaires ingezet als goedkope arbeidskrachten, krijgen ze routineklusjes te doen en is het een verplicht nummertje geworden. Hele branches zijn er groot mee geworden, in Amsterdam had de callcenter, multimedia-branche en de IT nooit zo’n vlucht kunnen nemen zonder dit verschijnsel. En dan de politie, die agenten met één streepje zijn feitelijk niet meer dan stagiaires, maar het valt me op dat je bijna alleen van die leerlingen op straat aantreft. Geen oudere agent erbij, dus het idee van leren in de praktijk en van ervaren mensen is overboord, dit is gewoon lekker besparen. Blauw op straat, bonnen schrijven, centjes binnenhalen om de prestatieafspraken waar te maken, maar nul ervaring, vaak brave buitenluitjes zonder Amsterdamse streetsmarts, die voor de leeuwen worden gegooid. B&W maken zich sterk voor leer/werk plekken, maar dit is niet de manier, politietaken zijn te gevoelig en te belangrijk om er groentjes met pistolen, peppersprays en bonnenboekjes maar zonder ervaren begeleider op los te laten.

 

 

Hebbedingen

Wanneer ik met mensen ga eten, dan wordt vaak het mobieltje op tafel gelegd. Vaak de mooiste, duurste, hipste design modellen, met glimmers erop en hangertjes eraan, en vooral veel functionaliteit. Niet alleen een camera, maar UMTS, HDSPA, MP3, Bluetooth, WiFi, GPS en nog wat van dat afgekorte spul. Het staat stoer, de nieuwste Nokia N95 of ‘n iPhone. En wat doe je er dan mee, durf ik te vragen, want ik weet dat gebleken is dat de meeste bezitters van zulke toestellen er niet veel meer mee doen dan bellen en sms-teksten. Ja, maar het is hartstikke duur om overal maar te internetten en ik heb toch ook een iPod, is dan het excuus. Ondertussen gaat dat niet meer op, alleen in het buitenland is datagebruik(ook na EU ingrijpen) nog schrikbarend duur, maar men wil graag verbloemen dat men al die extra’s helemaal niet wil of kan gebruiken. Zitten gewone mensen te wachten op email en internet overal en altijd, op al die functies en kunstjes die er mee kunnen? Ik niet, m’n mobieltje moet goed bellen en soms gebruik ik de wekker-functie, maar voor de rest heb ik een laptop, zijn er overal internet café’s, m’n TomTom ligt ongebruikt achterin omdat ik eigenlijk alleen maar naar bekende plekken rij, wat moet ik met al dat moois. Jammer genoeg voor de telecombedrijven ben ik niet de enige, en dat is een onrustbarende gedachte. Gaat de vooruitgang in dit opzicht krakend tot stilstand komen of gaan de Olympische Spelen dit jaar in Peking toch mensen verleiden om op hun mobieltje priegel-TV te gaan kijken? Voor mij hoeft het niet, m’n PC en een simpel mobieltje is genoeg, maar ik ben dan ook al 58 en bijna afgeschreven.

 

 

 

febr 2008

 

Rookverbod

Voor de rokers onder ons, maar ook voor de horeca is het een angstig vooruitzicht, binnenkort mag je in horeca-gelegenheden niet meer roken.  Hoe gaat dat aflopen, blijven de klanten weg, nemen ze geen dessert omdat er toch mensen bij zijn die zo snel mogelijk weer willen paffen, welk effect heeft het op de sfeer in een café of ander etablissement. Natuurlijk, gezondheid is belangrijk en je rookt ongemerkt mee, maar gaan we niet wat te ver. Op straat lopen in Amsterdam is qua lucht ook tamelijk ongezond. Wat al die auto’s uitbraken, maar ook de vliegtuigen en die rottige politiehelicopter die steeds vaker alleen maar bangmakend hangt te ronken aan luchtverontreiniging veroorzaken wil je eigenlijk ook liever niet inademen, maar heb je daarin keus? Ik rook niet, maar als mensen hun levensduur bewust willen verkorten door roken (of alcohol of wat dan ook) dan doen ze maar, de pensioenfondsen en de overheid varen er wel bij. Als er plaatsen zijn waar anderen dat accepteren, zoals een rook-café, waarom niet. Niemand hoeft daar heen te gaan en blijkbaar is nicotine sfeerbepalend. Maar goed, de wet is aangenomen en dus mag het niet meer. In Frankrijk mag het sinds 1 januari al niet meer en zie, er is een nieuwe situatie gegroeid voor café’s en bars met een terras. Zelfs in de vrieskou zitten nu mensen buiten, want daar mag roken wel, met hun koffie of biertje, onder een paraplu of overkapping. Bijna absurd, leuk voor de uitbaters, want zo is hun terras ook ’s winters leuk gevuld, maar je hoort het tandenknarsen van diegenen die geen terras hebben. Hun omzet loopt wel degelijk schade op en ook de restaurants klagen. Men zal er mee moeten leren leven, maar het is betutteling en gezien dat terrasrookfenomeen is de schade ook niet echt eerlijk verdeeld.

 

De gouden eieren van mobiel

Onder druk van de Europese Commissie is het mobiel bellen in of naar het buitenland wat goedkoper geworden, maar er wordt nog steeds zeer grof aan verdiend door het steeds kleinere aantal netwerk-operators in ons land (nu nog maar 3). En ze bedenken achterbakse trucjes om toch maar weer belminuutjes te scoren. Niet alleen lullig voor je portemonnee, zoals het vervangen van de in-bezet toon door een boodschap waar je feitelijk voor betaalt. Het gaat om irritante “diensten”, zoals je in het buitenland steeds maar lastig vallen met sms-jes over wat het daar kost, proberen je te verleiden om zogenaamd gratis info op te vragen, waarvoor je wel even moet bellen, het je berichten dat deze of gene je gebeld heeft of een sms gestuurd, het is een hele trukendoos vol. En niet alleen overdag, bij nacht en ontij wordt je wakker, omdat de provider je voor de zoveelste keer bericht dat je welkom bent in dat land, blijkbaar gaat dat automatisch als je even buiten bereik bent geweest of zoiets. Irritant, net als die voicemail die volloopt, dat kun je wel uitschakelen, maar ik vergeet steeds hoe dat moet en ben dan al de grens over. Net als email was een mobiele telefoon ooit erg handig, maar is het door al dat gedoe ook een last aan het worden. Welke provider bedenkt eens wat echt nuttige diensten, zoals kunnen selecteren welke nummers je wel in het buitenland doorgeschakeld wilt krijgen, terwijl de rest beleefd wordt gemeld dat je daarom niet bereikbaar bent. Maar zoiets kost ze wel belminuutjes, dus zal het er wel niet komen.

 

 

Media-wolkjes

Lokale media, al sinds vele wethouders een stiefkindje waarover in de achterkamertjes wordt beslist, blijft ook onder Gehrels een kwestie van geen beslissingen nemen en wanneer nodig de subsidiedepot opentrekken om greep te houden op de zaak. AT5, dat door mijn referenduminitiatief niet aan UPC werd verkocht, blijft een zorgenkindje, dat steeds weer opgelapt wordt, omdat B&W hun brave spreekbuis niet kwijt willen. Angstig voor het steeds betere TV-NH, dat AT5 eigenlijk heeft weggedrukt, maar nog steeds gezien wordt als een soort vijand van Amsterdam. Salto heeft nu een mooie plek en mooie spullen, maar is qua kijkers weggezakt en is qua energie een zieltogend clubje egotrippers, lekker samen met de mediaprutsers van de Waag in wat terecht de Zwijger heet. Niks geen revolutie, artistieke experimenten of enthousiasme meer, subsidie-afhankelijkheid en dus brave volgzaamheid is het devies. Voor AT5 zijn er nu weer plannen, dat wil zeggen nog meer vrijheid en meer slinkse commercie, en weer jarenlang dikke miljoenen subsidie. Echt commercieel wil men niet, want dan vallen ze buiten het basispakket en kan UPC de kraan dichtdraaien, dus het blijft schipperen. Zoeken naar partners, zoals het Parool, maar de mediawet verbiedt dat aan publieke omroep, of gaan ze in Den Haag of bij het Commissariaat van de Media weer wat rommelen met de regels? Amsterdam is van hippe mediastad een provinciaal volgertje geworden, lokale media leven niet meer, nieuwe initiatieven op de glasvezel zoals een TV-kanaal van Willem de Ridder krijgen geen kans, misschien is dat de reden dat de burger echt niet meer weet wie en wat de wethouders en raadsleden zijn en doen?

 

Sex-corporaties?

Amsterdam wil opschonen, minder crimineel worden, de louche kantjes van de stad aanpakken. Dat klinkt aardig en als je het rapport: “grenzen aan de handhaving, nieuwe ambities voor de Wallen” leest is er goed over nagedacht. Men geeft zelfs toe, dat bepaalde maatregelen, zoals het legaliseren van de prostitutie, niet goed hebben gewerkt, met name niet in het beschermen van de sexwerkers tegen uitbuiting en erger. Dus zijn er nieuwe plannen; zonering, aanpakken criminele financiering, tegengaan verloedering, aankoop probleempanden, een derde van de prostitutieramen weg, bordelen sluiten, wet Bibob meer gebruiken, coffeeshops saneren, het is een hele lijst. Men streeft zeker in het 1012 postcodegebied en rond het station een grootschalige en ingrijpende functieverandering na, Amsterdam moet een attractief entreegebied krijgen. Daarvoor worden zinnige maatregelen bedacht en uitgevoerd, maar men ziet gelukkig ook in dat de toeristen vaak naar Amsterdam komen voor al dat minder hoogstaande moois, de sex en de drugs trekken bezoekers en zijn van behoorlijke economische betekenis. Helaas ook voor de criminele sector, die blijkbaar op allerlei niveau’s diep verweven is met die coffeeshops, prostitutie en dubieuze horeca. Dus wil men nu “witte financiering”, brave exploitanten en gaat de overheid, samen met partners als woningcorporaties, op macro-niveau toch een soort beheerder worden van het gebied en de activiteiten daar. Dat is gevaarlijk, ook al omdat daarmee de macht om te beslissen wat wel of niet “criminogeen” is bij ambtenaren en functionarissen komt te liggen. Dat is een oud en beproefd recept voor corruptie en machtmisbruik, want mensen blijven mensen, ook met een pet op.

 

 

 

Jan 2008

Betaal mobiel

Het kan allemaal nog beter, nog sneller en nog hipper, tenminste in de wereld van de gadgets en de electronische wonderen. Een navigatie-chip in je mobieltje, identificatie-chips in je oor of bloedbaan, video-projectie vanaf je laptop, een complete medische sensor ion je armbandhorloge, het kan allemaal niet op. Ook betalen wordt steeds makkelijker en in Amsterdam hebben we nu de primeur van mobiel betalen in de automatiek. Een kroketje uit de muur betalen met je mobieltje kan, eerst als proef, bij de Febo. Een slim extra chipje, een zogenaamde NFC of near-field-communication chipje maakt dat mogelijk en de Rabobank, die mobiel betalen wel ziet zitten, koos voor de Febo om dit concept uit te testen.  Een digitale portemonnee en ook nog een, die je altijd bij de hand hebt en je hoeft alleen maar je mobieltje in de buurt van de gewenste snack te houden. Toch weer wat handiger dan die wat mislukte chipknip. Voorlopig is even een kroket of bal trekken nog alleen voor klanten van Rabo mobiel met zo’n speciaal mobieltje, maar ongetwijfeld gaat dit veel breder toegepast worden. In Amsterdam kun je al mobiel betalen voor je parkeren, nu de kroketjes en binnenkort waarschijnlijk op de wallen, of zou Cohen de race willen aangaan en die handel opdoeken voor we zover zijn?

 

 

Vrouw telt mee

Sommige dingen blijven actueel. Vrouwen-emancipatie is een tijdje verdwenen van de politieke agenda, maar komt nu weer terug. B&W gaat een platform opzetten, er komt één stedelijke organisatie voor emancipatie en maatschappelijke participatie voor vrouwen. Niet meer met de feministische inslag van voorbije decennia, niet bedoeld voor de activistes of de glazen plafond types, maar voor vrouwen in achterstandssituaties. Men wil met name de allochtone vrouwen, die vaak op bijstandsniveau moeten leven en weinig contacten en kansen hebben, een steuntje in de rug geven. “Niemand aan de kant” is het motto. Dat lijkt me een zinvolle inspanning, niet omdat relatief meer vrouwen dan mannen bijstand krijgen, maar omdat vrouwen een belangrijke rol spelen in de opvoeding en bij de integratie van hun gezin, ze zijn vaak sfeerbepalend. Wel denk ik dat de gemeente moet oppassen te veel met de CWI-stok achter de deur te gaan werken, het koppelen van steun en stimulering aan een korting op de uitkering is gevaarlijk. De sfeer, waarin dit nieuwe emancipatie-project wordt uitgevoerd, is bepalend voor het resultaat en de betrokkenen zijn met allerlei inburgerings-verplichtingen vaak al wat aangeslagen en dan is er het risico dat men zich juist verder isoleert en dat is niet de bedoeling van dit nieuwe initiatief.

 

 

Nieuwjaar

Goede voornemens voor het nieuwe jaar? Met een glas champagne in de hand het drinken opgeven is een grapje, proberen te stoppen met roken al iets serieuzer, maar wat zou je echt willen in 2008? Een nog mooier en nog ingewikkelder mobieltje, een iPhone, een eco-vriendelijke auto (of een nieuwe fiets met minstens drie sloten) of domweg gelukkig worden, al dan niet in de Dapperstraat.  Wie verder kijkt dan het materiële wil misschien alleen maar gezond blijven of worden, eindelijk eens begrijpen wat zijn of haar levensdoel is of zich meer verbonden voelen met anderen. Voor veel mensen is een leuke relatie erg belangrijk, en als ik de psychologen en artsen mag geloven leef je daardoor ook gezonder en langer. Anno 2008 zoeken veel mensen die relatie via internet. Dating sites zijn erg populair en er wordt de illusie gewekt dat je met meer keus een betere “match” zult vinden. Kiezen uit duizenden, soms tienduizenden andere zoekers en vaak met zogenaamd geavanceerde psychologische profieltests. Niks nieuws overigens, astrologen doen dat al duizenden jaren en ook de matchmakers in oudere culturen waren ongetwijfeld kundige psychologen. Het is alleen de illusie, dat veel data ook veel informatie inhoudt. De misvatting, dat het internet een informatie-highway zou zijn, terwijl het niet meer is dan een gigantische berg gegevens. Mijn gezegde daarover is: “A bit is only information if it bytes”. Voor mij zijn die dating sites de dansscholen, kerkkoortjes of jaarmarkten van weleer, je kunt geluk hebben. En pas op, voor de beheerders van die sites zijn het goudmijnen, die profiteren van wat mensen elders niet denken te kunnen vinden en die vaak je gegevens ook nog misbruiken voor ergerlijke spam of erger. Wat gebeurt er precies met die wat uitdagende foto of gewaagde tekst, nu of over twintig jaar?

 

 

 

Nederigheid

De nieuwjaarsrede van Job Cohen is meestal erg positief. Dat weet ik niet zeker, want als kritische columnist wordt je daar niet voor uitgenodigd, maar meestal is het nogal borstklopperig. Amsterdam doet het toch wel erg goed, en dan knikt de grote zaal van het Concertgebouw vol hotemetoten, bobo’s en troetelvolk instemmende. Ik probeer daar dan in de loop van het jaar weer wat tegenwicht aan te geven, maar zou het niet leuk zijn als dit jaar Job de hand eens wat meer in eigen boezem zou steken. Dan kan ik in 2008 ook eens positief uit de hoek komen. Niet zeuren over machtsmisbruik door agenten, maar aandacht vragen voor de inburgeringsproblematiek van provinciale agenten in opleiding. Die zijn meer gebaat bij een vriendelijk praatje, wat uitleg over Amsterdam en z’n wat rare vogels dan die polariserende “ga toch boeven vangen”-blik. En zou ik er op wijzen, dat al die oud-wethouders, die oud-stadsbestuurders eigenlijk een hele leuke laag vormen. Je kunt op ze vitten omdat ze leuk wachtgeld incasseren, maar in veel gevallen zijn ze goed bezig, en kun je dat ook welbesteed geld noemen. Mensen als Belliot, die in Suriname met allerlei sociale projecten bezig is, zijn misschien nog nuttiger dan toen ze wethouder waren. D66 wethouder Bruines doet, ook zonder wachtgeld overigens, enorm veel voor de stad en zo zijn er meer. Misschien is dat een goede suggestie voor 2008, kan Amsterdam al die loslopende deskundigheid niet eens bundelen, een platform geven en de burgers duidelijk maken, dat juist dergelijke mensen de weg weten en dingen kunnen bereiken, juist omdat ze wat meer in de schaduw staan en geen politieke kwetsbaarheid meer hebben? 

 

 

 

Dec 2007

 

Goedheiligman

Sinterklaas is natuurlijk een heerlijk fenomeen, vol van diepe symboliek, want het licht en de schaduw, wit en zwart, goed en kwaad, je kunt je er druk over maken of gewoon genieten van wat de kinderen er mee doen. Die slikken het allemaal voor zoete koek, de ene Sinterklaas in Zwolle en dan een heel andere, met lekker het Amsterdamse wapen op z’n mijter, de volgende dag in Amsterdam. Ik stond erbij, op het Leidseplein, toen des toet daar aankwam en de Goedheiligman het volk even kwam toespreken. Er waren veel verkleden kindertjes, gelukkig ook heel veel kinderen met een ander kleurtje, met al die zwartgemaakte snuitjes met vooral veel McDonalds mutsen werd dat een prachtig mengelmoes. Maar allemaal zingen, allemaal de handjes opsteken voor de Zwarte Pieten op rolschaatsen die snoepgoed uitdeelden, allemaal toch een beetje bang, want hoe zit het met die zak? De commercie  trekt het hele festijn, de optocht is een soort reclamekaravaan, natuurlijk leuk en soms heel creatief inspelend op het thema, maar dat Sinterklaas vooral het goede voorheeft met winkeliers ontgaat geen ouder. Ik kon niet goed verstaan wat ie vanaf dat Schouwburgbalkon de menigte toeschreeuwde, maar ik weet zeker dat deze Sint de ondernemersprijs van de stad verdiende met: “Er zijn geen stoute kinderen meer, alleen arme ouders”.

 

Nepterreur

De overhead maakt zich druk over terrorisme en pakt daarin tegelijk de illegalen mee en dwingt daartoe de burger steeds meer in een soort digitale dwangbuis. Je kunt nu een boete krijgen als je niet geregistreerd bent op het adres waar je woont, iedere auto wordt nu op de A28 automatisch gecontroleerd op boetes, wegenbelasting of valse kentekens, en via je mobiele telefoon weten ze toch al waar je bent, we zijn digitale schaapjes geworden die vooral mak gehouden moeten worden. Maar overheidsterrorisme, want dat is dat steeds meer afpakken van fundamentele rechten in mijn visie, wekt ook weerstand op en dat gaat nog vreemde vormen aannemen. Er is wereldwijd al enig besef aan het groeien dat cyberterrorisme (hackers/spammers/virussen) een fundamentele bedreiging kan vormen voor onze manier van leven. Want valt de digitale communicatie weg, dan kun je niet meer bellen, betalen, zaken doen of belasting betalen en is ook trein- en vliegverkeer snel verstoord. Die cyberwar dreiging kan gericht zijn tegen bedrijven, maar ook tegen landen, zoals met Estland is gebeurd en ook het Pentagon is al met enig succes digitaal aangevallen. In Amsterdam beleefden we eind november een heuse cyberpaniek, toen via spam op het internet een stevige explosie in een Nederlandse atoomcentrale in de buurt van Amsterdam werd rondgemailed. Het klonk overtuigend, er hing inderdaad een helicopter nerveus boven de stad te ronken,  en ik kreeg vele mails en telefoontjes van bezorgde burgers. Het was nep, ik ken ook geen centrale hier in de buurt, maar het hakte er wel in. De psychologische impact was groot, zoiets kan behoorlijk uit de hand lopen, maar maakt voor mijn gevoel vooral duidelijk dat we nog maar weinig weten over de echte kwetsbaarheid van onze samenleving.

 

 

Oct 2007

 

Proportioneel

Wat is gerechtvaardigd geweld? De oorlog in Irak en de dreiging met een oorlog tegen Iran, omdat dat land zich bedreigd voelt en zich wil verdedigen, dat is voer voor polemologen. Maar over wat in Amsterdam gebeurt mag ik een mening over hebben en ik denk, dat bij de ontruiming van kraakpand Damrak 16 op 30 oktober 2008 het geweld buiten proporties was. Ik heb het niet over het ontruimen en oppakken van de krakers, die moesten er van de rechter uit, maar vanwege het hele gedoe, dat leger ME en al dat gedoe. Hoever mag de politie gaan, wat is nog proportioneel, wat dient nog het doel, of is handhaving met alle middelen geoorloofd. Die morgen werd zowat het hele openbaar vervoer vanaf het station tot plm.10u30 stilgelegd, sommige trams konden worden omgeleid, andere OV passagiers moesten via de metro, maar tienduizenden kwamen uren te laat op hun werk. Wie betaalt die schade? Ook de ondernemers, hotels en winkels op het afgezette Damrak en de buurt eromheen hadden problemen, omzetverlies, personeel dat niet binnen kon enzovoort. Ook meende de politie zodanig zwaar met de waterkannonen te moeten gaan spelen en tonnen water het pand in te spuiten, dat de waterschade op zich het pand en naburige panden zo beschadigde, dat ze voor jaren onbruikbaar zijn. Of is dit Nieuw Amsterdams Peil, het doel heiligt alle middelen, de burger moet niet zeuren en de pers, die staat sinds de invoering van C2000 sowieso buitenspel en wordt bewust weggehouden als de politie effe lekker gaat optreden.

 

 

Geheime politie

Politieoptreden, het is misschien een stokpaardje van me, maar ik vind werkelijk dat Amsterdam voorop loopt in de beperking van de burgerrechten. Een van die rechten is de persvrijheid en ook die wordt stelselmatig aangetast. De pers wordt, sinds het “geheime” C2000 communicatiesysteem niet meer via een scanner kan worden af/meegeluisterd, stelselmatig en beleidsmatig buiten incidenten gehouden. Er is, sinds C2000, een zogenaamd persalarm (sms) als er iets ernstigs gebeurt, maar het blijkt dat men dat alarm pas rondstuurt als de pers er op een andere manier al bij is, zoals een paar weken geleden bij een inval in een Disco in Amsterdam-Noord. Ook bij andere gelegenheden houdt men de pers bewust op afstand, blijkt de zogenaamde rellenkaart (politieperskaart) genegeerd te worden met allerlei smoesjes zoals dat het gevaarlijk is, maar belet men dus de pers om van dichtbij verslag te doen van acties. Vooral als daar mogelijk klappen bij vallen dekt men het af, zet busjes rond de plek of heel veel politiemensen eromheen, zodat niemand het kan zien. De functie van de pers, namelijk om onafhankelijk en dus in belang van zowel het algemeen als de individuele burger (arrestant/kraker/demonstrant) verslag te  doen, wordt zo onmogelijk gemaakt. Die functie is essentieel, want wie anders controleert de politie en de uitvoerend macht? Zoals het nu gaat moeten we maar als zoete koek aannemen dat bijvoorbeeld het doodschieten van een verdachte bij het politiebureau op het August Allebéplein in Slotervaart op zondagmiddag 14 oktober verantwoord was. Maar waarom had die dode dan handboeien aan toen de pers erbij kwam? Op dat soort vragen komt nooit een antwoord, ik blijf daarom wijzen op kraker Hans Kok, die op 25 oktober 1985 onder verdachte omstandigheden op een politiebureau om het leven kwam, het onderzoek daarnaar is nooit openbaar gemaakt.

 

 

De zon speelt mee

Al Gore kreeg de Nobelprijs voor de vrede, wordt opgehemeld als de ecologische redder van onze aarde en velen vinden dat ie toch maar president van de VS moet worden. Hij is de held van de ecostrijders, de visionair ziener die ons wijst op de dreigende opwarming, die man kan niet meer mis. Als ie al geen opvolger van Bush wordt dan is een rol als voorzitter van een wereld ecologische raad al het minste en op termijn kan dat wel eens de machtigste functie op deze aardbol worden. Ik vind dat een bedenkelijke ontwikkeling, want het loopt meestal niet goed af met dit soort demagogische tovenaars. Want dat is ie, hij bewijst zogenaamd dat wij mensen via CO2 en energieverspilling de schuld zijn van de opwarming van de aarde, maar de bewijzen daarvoor zijn erg dun, als fysicus vind ik z’n redenering echt onzin en daarin sta ik niet alleen. Het is niet CO2 dat de opwarming veroorzaakt, maar de door de zon (zonnevlekken, straling) veroorzaakte opwarming die onder meer via bosbranden en smelten van de permafrost meer CO2 in de atmosfeer brengt. De correlatie klopt dus wel, maar hij wijst de verkeerde oorzaak aan en sust ons daarmee in slaap. Stevig bezuinigen en dan zorgt ome Al voor de rest! Minder energie verbruiken, minder CO2 uitstoot en we gaan het wel redden is z’n boodschap. Ik vrees, dat de geologische sporen van zowel ijstijden als warme tijden in de geschiedenis van de aarde, toen mensen nog nauwelijks invloed hadden, bewijzen dat een stevige opwarming van de aarde niet uitzonderlijk is. Statistisch gezien en op basis van de energiepatronen en cycli van de zon (en die weer in het melkwegstelsel) is de kans groot, dat de temperatuur en het water verder gaat stijgen, en dan redden we het echt niet met 60 dollar per aardbewoner, dan moeten er andere maatregelen komen. Evacuatieplannen, onroerend goed crisis, massale volksverhuizingen, economische ineenstorting, daar hoor je Al Gore niet over.

 

 

Burgers of minkukels

Waarom lukt het politieke partijen niet om hun boodschap op een consistente manier uit te dragen. Op een of andere manier saboteren ze zichzelf, lekt er door de naden van de organisatie een boodschap naar buiten die zo in tegenspraak is met hun programma en het masker dat ze opzetten, vooral in de verkiezingstijd, dat de burger zich terecht afkeert. Daarmee raakt niet alleen de politiek in diskrediet, de hele democratie wordt ongeloofwaardig. Beloftes zijn niets meer waard, de partijbaronnen en baantjesjagers doen vooral wat henzelf goed uitkomt, de leden en de kiezers staan buitenspel. Referenda die riskant zijn, dat doen we niet meer, referendumprocedures worden met voeten getreden zoals met de verkoop van AT5, partijprogramma’s zijn vodjes papier als de verkiezingen voorbij zijn en het nog wel 3-4 jaar duurt voor er weer gestemd mag worden. En iedereen doet mee. Ook de Koningin, toch een symbool der natie, gaat met de spindoctors mee. In de troonrede, natuurlijk geschreven door Balkenende c.s., sprak zij in verband met rechten en plichten steeds over burgers. De ondertoon was dat je legale Nederlanders hebt, die nog enige, zij het steeds minder rechten hebben en naar de mond gepraat worden, en daarnaast het tuig, dat illegaal, vreemdeling, immigrant, arm (en vul maar in, gekleurd, islamiet, uitkeringstrekker) en dus geen burger is en eigenlijk geen rechten heeft. Maar de grondwet, en dat is waar de Koningin ten diepste aan gehouden is, zegt heel duidelijk dat “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.” Het woord burger komt in de grondwet niet voor, er zijn alleen wat verwijzingen naar burgerlijk recht. En dan is zo’n verborgen indoctrinatie “eigen burgers eerst” dus al erg wild(ers.)

 

Robodock

Soms is Amsterdam geweldig! Wat een spanningsveld tussen Robodock vorige week en die autoloze zondag, aan de ene kant totale techniek, donderend geluid en overweldigend spektakel en dan zo’n rustige zondag, met heel veel buren en buurtjes die er een feestje van maakten of gewoon lekker in de zon zaten te snoezelen. Het ritme van Robodock was oorverdovend, het vuurspektakel fascinerend en de creativiteit spatte er weer aan alle kanten af. Fascinerend, wat mensen met staal, bouten en moeren, motortjes en een lasapparaat kunnen maken en vooral laten werken, want Robodock is vooral beweging, alles draait of rolt en wentelt. Natuurlijk, het wordt te commercieel, de helft van de attracties en kunstwerken is ook het excuus voor een of ander uitbaterijtje, maar ik heb genoten. Lekker gek, crazy, onzinnig en warm. Het was een te gek weekend, Jom Kipoer, Equinox, Autovrij, en dan ook nog Ramadan. Die autovrije zondag bewijst overigens wel, dat zonder auto’s de economie van onze stad niet kan draaien. Het was prima weer, maar niet erg druk, en vooral de winkeliers in het centrum klaagden. Bijvoorbeeld in de Kalvertoren, die het moet hebben van plattelanders en buitenwijkers, was het niet alleen opvallend rustig, maar er werd relatief erg weinig verkocht. Ook de horeca klaagde, de grootverteerders bleven weg, de binnenstadsbevolking houdt toch al steeds meer de hand op de knip, de autovrije zondag bewees voor mij vooral dat het wel leuk en kleinschalig, kneuterig gezellig en weer eens Amsterdams sociaal is, maar dat onze stad met z’n autootje pesten zichzelf zakelijk en dus economisch de nek omdraait.

 

 

Wikipedia terreur

Er is nogal wat ophef over Wikipedia, een internet encyclopedie waar iedereen aan kan meewerken, maar waar af en toe gevoelige, foute of door belanghebbenden ongewenste informatie op staat. De internet-community is erg trots op Wikipedia, eindelijk een democratische encyclopedie, maar het blijkt dat de mensen die beschreven worden er vaak minder blij mee zijn en als ze proberen de informatie bij te werken, ernstig op de vingers worden getikt. Ik heb persoonlijk ook nare ervaringen met Wikipedia, omdat je als “getroffene” in principe niet eens je eigen pagina mag verbeteren of aanvullen en als je dat via een omzeg doet er “kleine mannetjes” snel de wijzigingen weer ongedaan maken, ook al zijn dat leugens, laster en bewijsbare onwaarheden. Het lijkt op een democratische en open informatiebron, maar is in de praktijk vaak “digitaal maoïsme”, zoals de Virtual Reality pionier en cyberfilosoof Jaron Lanier het beschreef. De middelmaat, de gefrustreerde minkukel die er veel tijd aan wil besteden kan een enorme macht uitoefenen op Wikipedia.  Dat cybermedium is verder legaal ongrijpbaar, tegen laster en leugens kun je je nergens verzetten of een rechter om uitspraak of ingrijpen vragen. De veelgeroemde “community” bestaat niet, de frusto’s hebben de macht, met het rode boekje van de cyberdemocratie in de hand terroriseren ze wat anderen als waarheid menen te zien. En juist omdat het onderwijs en de publieke opinie gelooft in het onafhankelijke en dus “ware” karakter van Wikipedia kan dat hard aankomen. Wijzigen van Wikipedia door belanghebbenden is niet per definitie fout, en daarmee wil ik domme acties van deze of gene hoogmogende niet goedpraten, maar mijn ervaringen met dit medium zijn niet positief.

 

 

Politievrijheid

Politieklachten, het blijft een lachertje, proberen je verhaal te halen tegenover een korps dat arrogantie als uitgangspunt schijnt te hebben en vooral geen toegewezen klachten kan hebben, dat schijnt ze hun bonus te kosten. En als het je dan een keer lukt, de (interne dus ook niet zo onafhankelijke) klachtencommissie je klacht goedkeurt en constateert dat er inderdaad sprake is van fout gedrag en onheuse bejegening (zo heet dat als je onterecht wil arresteren), wat dan? Krijgen de agenten en hun bazen, die zo duidelijk stonden te liegen, in samenwerking valse verklaringen produceerden en de zaak lekker probeerden af te dekken, dan een douw, of krijg ik tenminste excuses aangeboden? Niks daarvan, misschien moet ik maar de zaak bij de officier van justitie opnieuw aankaarten en schadevergoeding claimen. Maar belangrijker is dat in dit geval de commissie heel duidelijk uitsprak dat agenten niet zonder meer verkeersregels mogen overtreden, hun auto’s overal parkeren zonder goede reden of even hun motoren gevaarlijk neerzetten als ze een frietje gaan eten. Ook agenten dienen zich netjes te gedragen en zich aan de regels te houden, als ze daar van afwijken moeten ze er een goede reden hebben. En als u ze daar op wijst, en u mag er ook een foto van maken zoals ik deed, moeten ze zich legitimeren, mogen ze je camera niet afpakken en niet dreigen je op te sluiten. Maar als ze dat wel doen, krijgt u achteraf misschien uw gelijk, maar ook niets meer, pech gehad!

 

 

Internet spam

Iedereen heeft nu zowat internet, zeggen de onderzoekers van de gemeente en dat zal wel kloppen, als je ouderen, allochtonen en minimumlijers even niet ondervraagt, die hebben toch meestal geen telefoon of een mobieltje. Maar toegegeven, internet is een volksmedium geworden, het “ideale” milieuvriendelijke communicatiemiddel van de 21-ste eeuw. Maar wat een gedoe, al die email, met niet te stoppen spam, virussen, phishing, vogels die met allerlei smoezen proberen je geld, je bankgegevens of je email te pakken te krijgen. Niet alleen dubieuze organisaties, zelfs het nu erg populaire MySpace stuurt fake berichten, sites als Stagemotor houden je express lang op de site om indruk te maken, bijna iedere dag zijn er weer nieuwe irritaties. Die oude junkmail in de brievenbus is gewoon vervangen door bergen internet-junk en je moet nog oppassen ook, even te veel klikken en je zit ergens aan vast. Het begint echt irritante vormen aan te nemen, maar steeds van email-adres veranderen is ook zo lastig. Kan Amsterdam, waar blijkbaar zo veel foute internetters zitten, die creativiteit niet eens inhuren om al die overlast te bestrijden. Vroeger waren we een hacker-paradijs, kan dat talent niet gebruikt worden om het internet schoon te houden, een soort Gemeentelijke Internetreinigingsdienst?

 

sept 2007

 

Gay pride overdrijving

Af en toe zomert het even, ’n weekend, ’n dagje hier, een middag daar, de depressiereeks wil maar niet wijken. En er is genoeg te doen, themapark Amsterdam heeft ’n drukke agenda. Een zomer vol vertier, deels om toeristen te trekken, maar gelukkig ook leuke dingen voor de Amsterdammers zelf. Dan heb ik het niet over de Gay Pride, dat heb ik nou wel gezien. Wie neemt verhalen over 500.000 bezoekers die naar de boottocht kwamen kijken nou serieus, als de hele route maar zo’n 7 km lang was. Stonden de mensen dan 35 man dik aan de twee grachtenkanten? Ongeloofwaardige zelfpromotie, maar dat de horeca en de stad flink binnenloopt met zo’n evenement wil ik best geloven. Voor mij is Amsterdam in de zomer eerder de Hare Krishna dag (12 augustus) op de Dam, plezierig volk dat wat zingt en eten uitdeelt. En als je beseft dat Krishna niet anders is dan hun naam voor God of Allah, dan doe ik graag even mee, de Summmer of Love (San Francisco) is dit jaar tenslotte 40 jaar geleden. En ik geniet van Ramses Shaffy in het Vondelpark, waar de geluidsinstallatie vanwege de overlast niet verder komt dan een bijna beledigend armetierig niveau voor onze lieve en nu toch wel kwetsbare bard. Maar wanneer dan 4000 mensen luidkeels mee gaan zingen bewijst Amsterdam toch weer dat ze hart heeft en klinkt dat weids over een stad, die haar helden eert, al is dat in de stromende regen. Sammy, hou vol, ook al wordt je lekker nat!

 

Toerist-vriendelijk?

Vriendelijk zijn voor toeristen, een kwestie van levensbelang voor Amsterdam. We hebben een interessante naam in de wereld; kunst, cultuur, fraaie grachten, hash en hoeren, tolerantie en historie. Prima, maar deze natte zomer viel me steeds op hoe slecht we die bezoekers dan toch behandelen. Slechte service, belazerd worden door taxi’s, woekerprijzen in de horeca , onzinnige controles en uitzinnige prijzen op Schiphol, onvriendelijke agenten en ambtenaren, in veel opzichten zijn we niet beter dan een derde wereld land. De binnenstad is overvol, maar waarom lukt het in Helsinki wel met een werkend witfietsenplan (gratis fietsen in het centrum) en bij ons, waar dat hele idee geboren is, niet? Mijn buitenlandse gasten worden gek van ons openbaar vervoer systeem met niet alleen onbetrouwbare treinen, maar betaalsystemen waar ze geen wijs uit kunnen worden. Op het Centraal Station, toch al een chaotische wirwar, raakt de toerist snel het spoor bijster, want de NS doet het vooral niet logisch. Wil je een treinkaartje betalen met een creditcard of contant geld dan moet je in ellenlange rijen staan, want de automaat doet alleen pin en toeristen hebben dat meestal niet. En stap je dan ten einde raad, zonder kaartje, toch maar in je internationale trein dan krijg je een stevige boete en wordt je behandeld als tuig, zeker als je dan in Eerste Klas bent gaan zitten en daar ook voor wilt betalen. We hebben tegenwoordig controlediensten en handhaving voor van alles, waarom geen opsporingsdienst die onvriendelijke ambtenaren en dienstverleners eens op de vingers kan tikken?

 

 

 

Referendumrecht

Als burgers hebben we niet veel rechten meer, we mogen stemmen op partijen die de status quo eerbiedigen. Stemmen op personen, eigenlijk de basis van ons systeem, wordt effectief onmogelijk gemaakt door stemmachine procedures en de stukjes directe democratie die we zogenaamd hebben, betekenen in de praktijk ook niets meer. Het Referendumrecht is zeker in Amsterdam een lachertje, B&W vegen daar gewoon hun achterste mee af. Mijn laatste referenduminitiatief, nu anderhalf jaar geleden, ging over de voorgenomen verkoop van AT5. Met voldoende handtekeningen, alles in orde, maar Cohen wist het zo te draaien dat er niet over gestemd werd, alleen de VVD gaf nog enig tegengas. Verder ging de hele affaire inclusief frauduleuze voorstellen en duidelijke kuiperijen van de toenmalige AT5 bestuurders de doofpot in. OK, de AT5 directeur werd ontslagen, Belliot mocht niet meer terugkomen, maar echt uitzoeken wat er nu allemaal fout zat, dat gebeurde niet, en er ging nog een extra schep subsidie van AT5. Maar zie, anderhalf jaar later gaat de gemeente doodleuk toch weer aan de gang met die verkoop, wordt gepraat met allerlei overnamekandidaten en wordt in de achterkamertjes weer een deal in elkaar gestoken. De raad een (referendabele) uitspraak daarover laten doen is niet aan de orde, het wordt regentesk ofwel wethouderlijk geregeld, het gaat tenslotte maar over geld. Maar er ligt dus nog een referenduminitiatief over die verkoop, en heeft dat geen opschortende werking? B&W negeren niet alleen de uitspraken van de raad van toen, maar ook nog eens het referendumrecht van de burger. Maar ga ik er weer de straat voor op? Ik denk het niet, AT5 is ondertussen afgegleden tot een slecht bekeken, inefficiënte organisatie, verloor z’n positie als opinieleider en als iemand dat zootje wil kopen er en er een tell-sell of pornokanaal van wil maken, ze doen maar!

 

 

FTTH Glasvezel uitbaten

Glasvezel tot aan de deur en breedband-diensten, dat moet het worden. Het Citynet Fiber to the Home (FTTH)-project van Amsterdam is zeker een belangrijke netwerktechnische vernieuwing en gaat op den duur iedere woning een heel brede verbinding geven met het internet. Opgezet als een soort wraak ten opzichte van UPC, dat haar belofte voor digitale keuzevrijheid wel erg langzaam inloste, ging de gemeente achter dit project staan, zocht private partijen en langzaam komt dat glasvezelnet er nu. UPC protesteerde, ziet dat als concurrentie maar voorlopig geeft de rechter en de minister Amsterdam de ruimte. Daarbij is het argument, dat zo’n glasvezelnet allerlei andere en nieuwe diensten gaat bieden, het zou de Haarlemmer Olie voor de technologische ontwikkeling zijn. Klinkt mooi, maar nu blijkt in de praktijk dat exploitant BBNet via wat nier meer dan resellers zijn vooral ADSL ofwel snel internet aanbiedt. Er zijn wat plannetjes voor video-koppelingen tussen winkeliers als een soort beveiligings-coöperatie, maar verder blijft het angstig stil over nieuwe content of nieuwe diensten. Angstig, want ADSL is nu een commodity, die wordt aangeboden door een aantal partijen via een aantal media. En als dat glasvezelnet dus niet meer blijkt te zijn dan een concurrent met overheidssteun voor KPN en UPC voor ADSL dan gaan die ongetwijfeld toch weer naar de rechter, hier of in Brussel. En dan zou Amsterdam wel eens gevoelig (en met stevige boetes) op de vingers getikt kunnen worden, omdat men zit te rommelen in wat een vrije markt zou moeten zijn. B&W zal dus aan de gang moeten om echt nieuwe diensten, nieuwe contentkanalen of wat dan ook op dat Citynet te krijgen. 

 

 

Smijten met geld

Er is de laatste jaren in Amsterdam met geld gesmeten, vooral aan projecten die de stad zogenaamd opstoten in de vaart der volkeren, statusverhogende egoprojecten meestal. In veel gevallen met vage argumenten en achterbakse regelingen, de gemeente orkestreert het zo dat er zogenaamd een sluitende begroting is, maar via de achterdeur wordt er dan flink extra subsidiegeld meegesluisd. Het mediacentrum de Zwijger, het Muziekgebouw aan het IJ zijn al heel duidelijke voorbeelden waar men te optimistisch was, maar het is bijna traditioneel dat men uiteindelijk grote tekorten ziet, ik herinner me nog hoe Nemo, dat groene zinkende schip, ook werd voorgesteld als een project dat zichzelf zou bedruipen. Het Amsterdams gemeentebestuur  kan niet goed inkopen, geen goede contracten maken en laat zich steeds weer verleiden om nieuwe megaprojecten op te zetten. Maar wie goed oplet ziet dat bijvoorbeeld de rode steentjes van de Stopera kwalitatief zo slecht waren, dat ze nu op veel plaatsen vervangen moeten worden. Wie maakte destijds het bestek, wie leverde rommel?

Het kan soms niet op, allerlei venues en musea worden even opgepimpt, dan komen de dramatisch tekorten en de gemeente spijkert weer bij. En als er dan een rel komt, zoals over de Melkweg, waar ten stadhuize weer erg “kabinet” over werd gedaan, ambtenarentaal voor geheime achterkamertjesdeals, dan krijgen incidenten, niet het hele beleid de aandacht. Bij de Melkweg viel het mee, daar probeert Cor, de head Honcho daar, nog betaalbare muziek en beginnende bands een kans te geven, elders lekt de subsidiekraan alleen voor hen die het toch wel kunnen betalen. Cultuur voor de massa, dat is een vergeten begrip, op buurthuisniveau is het een culturele en sociale kaalslag. En wie zichzelf daar niet kan amuseren en misschien rottigheid uithaalt, kan in de Rouvoet-Jugend wel heropvoeding krijgen.

 

 

aug 2007

 

Contant kan niet meer

Bezoekers, daar moeten we het van hebben. Of het nu de dealmakers van de globale economie zijn die Amsterdam wel zien zitten, de culturele snuffelaars of de rugzaktoerist die hier z’n jointje komt genieten, bezoekers zijn essentieel. Maar we behandelen ze niet erg vriendelijk, blijkt uit allerlei onderzoeken en ranglijstjes, en dat moet veranderen roept Cohen. Prima idee, cursussen omgangsvormen voor horeca en openbare vervoer, de gemeente neemt het voortouw! Ja, ja, maar hoe hypocriet is onze burgemeester dan? Want als 70-80% van de parkeerbonnen en meer dan 90% van de wielklemmen in het centrum naar buitenlanders gaan dan is dat niet vriendelijk, niet gastvrij, dat is moderne kaperij, dom roven van toeristengeld dat niet alleen aan de horeca voorbijgaat, maar er toe leidt dat toeristen niet meer terugkomen. Hoezo waarschuwen, betalen zullen ze, zelfs waar het beleid was niet meer te klemmen is dat voor buitenlanders nog regel. En contant betalen, dat mogen ze niet, want contant geld is gevaarlijk (beroven, interne fraude), een stalen kluisje in de klemloshaalwagen is zeker te duur? Dus moeten buitenlanders zonder creditcard ook nog een dure taxi nemen naar het servicepunt ver weg, want Stadstoezicht is nu ook weg van de Weesperstraat. Dat was zogenaamd te duur en niet efficiënt, maar ondertussen zit in dat pand (met dus 2 peperdure verhuizingen) een andere gemeenteclub. Is dat onverantwoord smijten met geld of verstandig en gastvrij dienst verlenen?

 

 

Juli 2007

 

Pamo-sprookjes

Uit de voorjaarsnota blijkt dat Amsterdam weer wat geld gaat steken in cultuur, met name de Portugees Israëlitische synagoge krijgt wat geld. Dat is mooi, van ons erfgoed eten veel mensen en dat mag je niet alten verrotten, maar het zijn eigenlijk zulke noodverbanden, pas als renovatie echt niet meer kan worden uitgesteld gaan we er wat aan doen. Dat is geen beleid, maar pleisteren, het afplakken van wonden. Zo gaat men ook de ziekte verzekering regelen voor 100 dak/thuislozen, want iedereen moet tegenwoordig verplicht verzekerd zijn. Mooi, maar in datzelfde bericht blijkt wel dat er 2600 dak/thuislozen zijn, en weer wordt gesteld dat het PAMO (Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang) die allemaal zorg en onderdak gaat bieden. Hoeveel keer is dat al beloofd en door hoeveel wethouders zijn die beloften niet nagekomen? B&W doen heel stoer met zo’n voorjaarsnota (op 4 juni uitgekomen, is dat geen zomernota?) maar het gaat vooral om noodverbanden, wat bijplakken en afdekken. Er komt wat meer toezicht op straat (dan kun je die uitkeringstrekkers weer een onzinbaantje geven, dus dat geld bespaar je elders, struikelen we daarom over de verkeersregelaars?), wat meer armoedebestrijding, een experiment met gratis daluren openbaar vervoer voor ouderen, wat geld voor milieu, voor zorg en sportstimulering, Artis en het nieuwste zwarte gat in de begroting, de nieuwbouw van het Stedelijk museum. Maatregelen om iets te doen aan de hitte, om bedreigde groepen die bij 30 graden of meer het loodje gaan leggen te helpen, investeren in airconditioning in openbare gebouwen en zorginstellingen, daar heeft men nog even niet aan gedacht. Of is dat juist heel slim, de hitteslachtoffers deze zomer laten vast veel goedkope huurwoningen na!

 

 

NZ Schandlijst

Amsterdam is een groot dorp, als wereldstad mag het alleen maar meedoen vanwege z’n toeristische status en historisch verleden. We hebben, op geluidskosten van de burger, nog een aardige luchthaven in de buurt, we doen leuk in hash en meiden, maar voor de rest is het dorpspolitiek. Afdankertjes uit Den Haag of ambitieuze kwajongens inde het stadsbestuur, die echter keer op keer nat gaan als ze hun ambitieuze plannen ook echt mogen uitvoeren. De lijst van domme missers is te lang, van domme straatlantaarns tot gladde natuurstenen stoepen, van geleaste rot-trams tot Ceres-terminal, van afvalcentrale tot NZ lijn, ik schat dat er per jaar zeker een paar honderd miljoen oud zeer wordt afbetaald. Vooral bij grote onroerend goed projecten laat de gemeente zich steeds en opnieuw naaien, meestal met wethouders aan het roer die er weinig van begrijpen. De ambtenaren krijgen de schuld, maar de missers worden aan de top gemaakt, de handtekeningen daar gezet, de verantwoordelijkheid ligt bij B&W (en een raad die zit te suffen). De Noord-Zuidlijn, waar door grondspeculatie miljarden aan verdiend zijn door derden, blijkt steeds meer geld te kosten. De namen van de NZ schandlijst, Bakker, Peer, Kohler, Groen, Dales, we zijn ze bijna vergeten. Leuk dat er zo fors gebouwd wordt daar, maar die Zuidas bestaat voornamelijk uit protserige banken en advocatenkantoren, die samen leuk het Nederlands bedrijfsleven en elkaar aan het uitverkopen zijn. En van Poelgeest wil nog meer met die tunnelbak daar, ook al staat er 20% of meer van de kantoorruimte in Amsterdam leeg. Hij gelooft in garanties van banken die zichzelf vooral opheffen en uitverkopen en laat Amsterdam weer het risico lopen. Tijd voor een referendum over de A10, zou je denken! Daar gelooft echter niemand meer in, want was destijds in ‘97 ook niet 65% van de Amsterdammers tegen bij het NZ lijn referendum.

 

NZ lijn naar Schiphol

Eindelijk wordt er nu toegegeven, dat de Noord-Zuid lijn eigenlijk beter doorgetrokken kan worden naar Schiphol. Dat heeft lang geduurd, bij het referendum in 1997 destijds (65% was tegen) mocht daar niet over gesproken worden. Ook niet over doortrekken naar Purmerend, want dat zou het regionale vervoer de das omdoen (de kleine buslijnen onrendabel maken, net zoals de grofmazigheid van de NZ lijn achteruitgang qua bereikbaarheid voor de bewoners langs de route meebrengt)). Maar nu het erin zit, dat “De Bank” Engels of Schots wordt en de duurbetaalde boys van de Zuidas dus nog meer moeten gaan vliegen mag er wel over gesproken worden. Op zich was het altijd logisch die lijn door te trekken, liefst ook nog naar de nieuwe wijken van Hoofddorp, ook al omdat daarmee vooral de grondspeculanten en projectontwikkelaars gediend zijn, die toch al miljarden verdienen aan de Zuidas en de ontwikkeling van groot-Schiphol. Dat ondertussen de andere beloftes uit 1997 over die NZ lijn loos zijn gebleken en het een financiële put van jewelste is geworden, acht wat zou het, het nieuwe speeltje is nu de de A10 tunnelbak. De beloofde 80.000 extra banen door de NZ lijn? Wie de leegstand in de stad ziet die de banken en advocatenkantoren op de Zuidas achterlieten begrijpt dat die banen er niet kwamen. Technisch was het helemaal rond, zei men in 1997, maar Amsterdam draait voor de risico’s op nu blijkt dat het allemaal tegenvalt en blijft tegenvallen. Men had dat kunnen weten, in Londen kostte de Jubilee-lijn uiteindelijk bijna het dubbele van de begroting en het zit erin, dat Amsterdam uiteindelijk meer dan een miljard meer gaat betalen voor ons stukje ondergronds prestige. Waarom is er geen schandblok meer, waarin we de politieke egotrippers van toen (en nu) kunnen vastzetten?

 

Wegjagen toeristen

Het is weer vakantietijd en de mensen van de parkeerdienst van Stadstoezicht draaien weer leuk. Geen gedoe meer met vergunningsstickers, alles automatisch, scannen van nummers en zo vang je nog eens een foutparkeerder. Het is alleen zo jammer, dat 70-80% van die foutparkeerders buitenlanders zijn. Toeristen, gasten dus, waar we het van moeten hebben, waar Amsterdam zo afhankelijk van is, voor wie we musea, monumenten en coffeeshops in stand houden. Volgens de parkeerwachten pakken ze vooral Fransen, de Duitsers hebben het wel in de gaten, maar de Fransen tuinen er nog mooi in. Ze begrijpen de laden/lossen plekken niet, in hun land zijn die in het weekend beschikbaar en op zondag hoef je toch niet te betalen en wat, kost het 4,60 € per uur? Natuurlijk, ze gokken erop dat een bon hen niet zal achterhalen, maar dan zit er toch zo’n klem op. Gedoe, irritatie, nog maar drie lokaties van stadstoezicht te ver uit het centrum (heeft iemand nagerekend wat de extra CO2 en stofbelasting is door de “efficiënte”verplaatsing van de Weesperstraat naar de Daniel Goedkoopstraat, de te dure locatie aan de Weesperstraat is ondertussen wel weer door de gemeente gehuurd!). Toeristonvriendelijk, niet meer bedoeld om parkeerplekken eerlijk te verdelen en doorstroming te bevorderen, maar geldklopperij, kaapvaart anno 2007. De moderne apparaten van Stadstoezicht maken het mogelijk om voor buitenlanders een aparte modus te ontwikkelen, waarbij er eerst een waarschuwing gegeven wordt via een sticker, het nummer opgeslagen en pas na een aantal uren de bon en klem komen. Maar ja, dat kost inkomsten, dus het zal er wel niet van komen, liever jagen we de toerist op kosten en dus weg. Op z’n minst wordt er minder besteed aan horeca en vertier en vanuit dat perspectief berooft Parkeerbeheer dus de Amsterdammers.

 

 

 

Menselijk vee

Huisdieren hebben nu al vaak een chip in hun oor, maar dat krijgen we ook voor mensen. Want al dat fouilleren en controleren, bij een bon voor je fietslichtje lichten ze tegenwoordig even je hele doopceel, dat kan toch makkelijker. Als het aan Cohen en de politie ligt, krijgt iedereen in Amsterdam op den duur een chippie in z’n hoofd, want dan hou je de zaak wat makkelijker bij elkaar. Altijd weten waar iedereen is, dan haal je de illegalen en boeteontduikers er makkelijk uit door ze even te scannen. Je Ausweiss gewoon implanteren of injecteren, dat kan door de nano-technologie en het gaat niet lang meer duren vrees ik. In de VS hebben ze nu een techniek ontwikkeld waardoor mobieltjes gaan fungeren als sensor voor radioactieve straling. Als dat wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld door een milieuramp of “vuile bom” wordt dat direct doorgegeven aan het Homeland Security ministerie. Dat gebruikt zo iedere burger als wandelende terreurbestrijder. Dat dit soort acties de burger alleen maar angstiger maakt en daarmee een voedingsbodem legt voor terreur is ze zeker even ontgaan. Want als je mensen als ratten behandeld gaan ze zich als ratten gedragen.

 

Rondrijden goedkoper dan parkeren

Helpt duurder parkeren de luchtkwaliteit? Die vraag komt bij me op als ik lees dat er het plan is om de parkeertarieven binnen de ring niet alleen overal te verhogen tot 4,60 € maar door uitbreiding tot 7u ’s morgens nog eens feitelijk met bijna 10% te verhogen. Bij elkaar komt het neer op parkeren gemiddeld zeker 30% duurder maken, het is dan duurder om te parkeren dan om maar rond te rijden en bij McDonalds een drive-in hap te halen. Het is nog maar een uitgelekt plannetje van wat ambtenaren, maar de trend is duidelijk. Nog meer autootje pesten (en de fiets is ook vogelvrij voor de Afac knippers). Naar de stof/luchtverontreiniging door Schiphol, de nieuwe kolenterminal in West, meer files op de A10, de overlast door die onzinnige en bedreigende politiehelikopter kijkt men blijkbaar niet, de auto moet bloeden. Dat auto’s ook business, omzet, levendigheid, sociaal verkeer, een gevoel van vrijheid in een steeds benauwder wereld, de kans om in je vrije tijd naar een wel luchtzuivere plek te gaan betekenen, dat hoor ik nergens. Wel is er eindelijk het signaal, dat milieuvriendelijker auto’s gunstiger behandeld gaan worden, prima. Niet discrimineren, maar stimuleren! Maar vertaal dat nou eens naar ranglijstvoorrang voor kleine en zuiniger auto’s, maak speciale parkeerplaatsen voor die dingen, dan stappen de eigenaren van die dikke harembakken en PCHoofttractors echt wel over.

 

Mei 2007

We hebben de herdenking weer gehad, het wordt een verplicht nummertje. Na een warme Koninginnedag met toch wel erg veel boeren en buitenlui die Amsterdam eens even oranje komen kleuren zijn 4 en 5 mei dan voor de herinnering. Over de dingen die nooit meer mogen gebeuren, over de bevrijding van het juk. Ja ja, de hypocriete heren en dames weten van toneelspelen, daar op de DAM. Ik was op 4 mei ’s avonds toevallig op de rijksweg bij Naarden en ja, daar werd een politiecontrole gehouden, auto’s naar de kant, papieren en zo. Niet alleen irritant, onnodig, maar in mijn visie ongepast, een herinnering aan razzia’s, identificatieplicht, wegvoeren, van mensen tot illegaal maken, waar ik op 4 mei liever op een andere manier mee geconfronteerd wordt. Het gaat niet alleen om stelen van de tijd van onschuldige burgers, het schuldig maken zonder aanleiding. Ik zag er een belediging in voor wat een aantal mensen op de Dam, die wel hebben gestreden voor vrijheid, voor ons land, onze democratie en onze moraal betekenen. Cohen zei het plechtig en mooi op de Dam; “Als de vrijheid van de één wordt beknot, is de vrijheid van allen in het geding.”, maar mag ik dat huichelachtig noemen, van een burgemeester die zoveel fundamentele vrijheden van ons heeft afgepakt.,

 

 

Global warming is geen probleem meer, zeggen de laatste studies van de VN. Als we 60 dollar per mens uitgeven kunnen we de schade beperkt houden, dus ga maar weer rustig slapen. Alles bij elkaar nog zo’n 400 miljard euro, maar vooruit, dat is vergelijkbaar met wat de VS toch al uitgeeft aan die onzinnige oorloge in Irak. We moeten wel samenwerken, alle landen moeten bijdragen, zegt de VN en dat maakt effectief optreden dus onwaarschijnlijk, met als gevolg een temperatuurstijging van 3 graden of meer deze eeuw. Met al die warmterecords de laatste jaren lijkt mij dat een te voorzichtige schatting, we stevenen echt op een ramp af. Terwijl ondertussen Al Gore met z’n bangmakerij wel iets heeft losgemaakt, alleen zeggen veel wetenschappers nu dat het niet de menselijke activiteit (CO2 emissie) is die de temperatuur opjaagt, maar dat een hogere temperatuur meer CO2 veroorzaakt, onder meer door het smelten van de permafrost en meer bosbranden. De opwarming van de aarde zou dan meer te maken hebben met de zonneactiviteit en dat los je niet op met energiebesparing. Eind april en begin mei was er een ongewoon hevige zonneactiviteit, maar de komende jaren gaan we zeker meer zonnevlekken en zonnestormen beleven, want we zijn een nieuwe cyclus ingegaan van 11 jaar, die in 2011 een maximum zal bereiken. Ik vrees dat er nog wat warme zomers gaan komen.

 

Lekker, dat warme weer, maanden geen regen, al in april in de zon en naar het strand, maar wat gaat er deze zomer gebeuren? Wordt het warm of wordt het echt heet, en wat betekent dat dan? Voor opa Jansen 4-hoog achter in de Pijp, mevrouw Pietersen in haar rolstoelwoning zonder tuin en thuiswerker Mardouk achter z’n computertje kan het een ramp worden, want die hebben geen airconditioning en dat leg je ook niet zomaar even aan. Er gingen vorig jaar door de extreme hitte meer mensen dan normaal dood, die komen dan in de internationale statistiek als milieuslachtoffers. Gaat de gemeente daar maatregelen voor nemen, denkt men over een extra uitkering voor de minima zodat die er iets aan kunnen (laten) doen, wordt er gewaarschuwd, komt men met suggesties? Ik vrees van niet, en ook de ondernemers die meer moeten koelen, de taxichauffeurs die ook als ze stilstaan de motor moeten laten lopen om de airco aan de praat te houden, kortom bijna iedereen wordt op kosten gejaagd. Een paar graden hogere gemiddelde temperatuur gaat zo miljoenen, op nationale schaal misschien wel miljarden kosten en dan reken ik de paniek, de angst, de onzekerheid of oma de zomer wel overleefd nog niet eens mee. Global warming is geen ver van ons bed show, de hitte was de afgelopen jaren al voor velen levensbedreigend en dat wordt er niet beter op. En in het rampenplan (crisisbeheersingsplan) van de gemeente (op het internet www.amsterdam.nl staat alleen het plan 2003,op www.eenveiligamsterdam.nl wel het plan 2006) alleen als kopje extreme weersomstandigheden, verder niets, zou Guusje TerHorst dat bedoelen als ze praat over de schijnveiligheid van rampenplannen?